Occupational Activity Center INCE

29122014_INCE_1

20131711_INCE_2

BBU_1892

20131711_INCE_5

20131711_INCE_6

20131711_INCE_7

20131711_INCE_8

20131711_INCE_12

20131711_INCE_11

20131711_INCE_16

20131711_INCE_14

20131711_INCE_17

20131811_INCE_5

20131811_INCE_1

b

BBU_1902

BBU_1904

BBU_1894

a

20131811_INCE_13

BBU_1943

IMG_20140227_203519

situation_1

plans_1

sections

  • 29122014_INCE_1
  • 20131711_INCE_2
  • BBU_1892
  • 20131711_INCE_5
  • 20131711_INCE_6
  • 20131711_INCE_7
  • 20131711_INCE_8
  • 20131711_INCE_12
  • 20131711_INCE_11
  • 20131711_INCE_16
  • 20131711_INCE_14
  • 20131711_INCE_17
  • 20131811_INCE_5
  • 20131811_INCE_1
  • b
  • BBU_1902
  • BBU_1904
  • BBU_1894
  • a
  • 20131811_INCE_13
  • BBU_1943
  • IMG_20140227_203519
  • situation_1
  • plans_1
  • sections

Mengeš, 2014

Plečnik medal 2015
VI. Minsk International Biennale of  Young Architects “Leonardo 2015” 2nd award

New building for mentally and physically chalenged adults.



opening: 10. june. 2015

authors:
Rok Jereb u.d.i.a., Blaž Budja u.d.i.a.
Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

project team:
Rok Jereb u.d.i.a., Blaž Budja u.d.i.a., Sara Zorzut u.d.i.a., Grega Smrekar u.d.i.a., Nina Majoranc u.d.i.a., Tadeja Božičnik u.d.i.a.

landscape architecture:
dr. Dušan Stupar, Krajinaris

acoustics:
Saša Galonja u.d.i.a.
structural engineer:
Darko Derlink u.d.i.g., Costa d.o.o.
traffic regulation:
Gašper Janežič i.k., Aspekt Plus d.o.o.
HVAC:
Matej Mihelj d.i.s., Nataša Lužnik u.d.i.s., Marko Mervič, u.d.i.s., Klima 2000 d.o.o.
electro engineering:
Primož Poje u.d.i.e., Tomaž Vrčon el. teh., Klima 2000 d.o.o.

construction supervision:
Peter Guzelj d.i.g., Biro Veritas d.o.o.

contractor:
Razvojni zavod d.d., Trzin

timeline:
invited competition, 1st. prize, 2009
project, 2010
completion 2014

client:
Ministry of Labour, Family and Social Affairs

area:
1.650 m2

costs:
3.000.000 €

photography:
Blaž Budja

awards

Plečnik Medal 2015


+46° 9′ 31.02″, +14° 33′ 46.45″

 

The building of the Occupational Activity Center INCE Mengeš raises the question of placing modern-day architecture in the historical scenery of rural environment.
The house located by the stream, on a distinctly elongated territory, is designed to follow village center typology and the organizational characteristics of old farm houses which are known for their separation of a public courtyard by the road and a backyard – a private garden by the stream, while focusing on the center’s specific program of institutional care and occupational therapy.
The use of typical and traditional Slovene building elements, such as a “gank” (a special kind of balcony), wooden components and specific roof shape, makes the building seem a bit smaller and brings it closer to the scale of nearby houses. Its dynamic two-pitched roof keeps the form within the village typology, while making the program function as a complete whole.
Under a continuous roof, the two diverse programs come together in the common room, i.e. a lounge connecting occupants and staff. The surrounding landscape is designed in softened forms and geometrical shapes which, avoiding the existing vegetation and interlacing with the edge of the site, create a subtle seam between the building and the natural scenery by the stream.