Stopiče Sports Centre

stopicam_plecnikova_medalja_s

1

2

3

4_9_11_stopice_1

4_9_11_stopice_2

4_9_11_stopice_3

4_9_11_stopice_5

4_9_11_stopice_7

4_9_11_stopice_8

4_9_11_stopice_9

4_9_12_stopice_9

4_9_12_stopice_11

4_9_12_stopice_13

4_9_12_stopice_16

17_10_11_Stopice_6

4

5

6

7

17_10_11_Stopice_9

12

11

13

6_ST_29_9_11

14

16

17

18

12_10_11_Stopice_5

12_10_11_Stopice_1

21

22

24_5_11_Stopice_1

stopice_situacija

stopice_tlorisi

stopice_fasade

  • stopicam_plecnikova_medalja_s
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4_9_11_stopice_1
  • 4_9_11_stopice_2
  • 4_9_11_stopice_3
  • 4_9_11_stopice_5
  • 4_9_11_stopice_7
  • 4_9_11_stopice_8
  • 4_9_11_stopice_9
  • 4_9_12_stopice_9
  • 4_9_12_stopice_11
  • 4_9_12_stopice_13
  • 4_9_12_stopice_16
  • 17_10_11_Stopice_6
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17_10_11_Stopice_9
  • 12
  • 11
  • 13
  • 6_ST_29_9_11
  • 14
  • 16
  • 17
  • 18
  • 12_10_11_Stopice_5
  • 12_10_11_Stopice_1
  • 21
  • 22
  • 24_5_11_Stopice_1
  • stopice_situacija
  • stopice_tlorisi
  • stopice_fasade

Stopiče, Novo mesto

Plečnik medal 2012, nominated for the Mies Van Der Rohe Award 2012, nominated for Ecola Award 2012

completion date, opening:
30. september 2011

client:
Municipality of Novo mesto

authors:
Jereb in Budja arhitekti, Rok Jereb u.d.i.a., Blaž Budja u.d.i.a.

landscape architecture:
Dart d.o.o., Tomaž Stupar u.d.i.ka.

project team:
Rok Jereb u.d.i.a., Blaž Budja u.d.i.a., Petra Cegnar u.d.i.a., Sara Zorzut u.d.i.a., Tadeja Božičnik u.d.i.a., Nina Majoranc abs. arh., Ana Križaj u.d.i.a.
structural engineers:

Proding d.o.o, Janez Štupnik u.d.i.g., Igor Štupnik, gr. tehnik
traffic regulation:

Aspekt plus d.o.o., Gašper Janežič
HVAC:

Biro mikroklima Medard Hafner s.p., Medard Hafner u.d.i.s.
electro engineering: 
Biro Lovšin d.o.o., Jakob Lovšin u.d.i.e.
signage design:
Aparat.org, doc. Domen Fras u.d.i.a.
construction supervision:
Projekt Biro Branko Tratar s.p., Branko Tratar d.i.g., Stanislav Udovč s.p., Stanislav Udovč u.d.i.g.

contractor:
CGP d.d., Novo mesto

timeline:
open competition: 2007, 2nd. prize
project: 2008/09
completion: 2011

area:
2350 m2

costs:
4.200.000 €

photography:
Blaž Budja

awards

Plečnik Medal 2012,
Nomination for Ecola Award 2012
Work nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Award 2013

N45°46.218′ E015°12.743′

 

Sports Center Stopiče is located in a small village near the town of Novo Mesto, which is the capital of Dolenjska region. This project offers a new answer to the question as to how a contemporary public infrastructure is placed into a typical Slovenian countryside. The building serves as a sports hall for the existing local primary school and also doubles as a community sports centre.
The architecture responds to the “archetypal” location (countryside houses, a church tower and green hills of Dolenjska region) with the structure and orientation of building mass and the materials used. Service program of the sports centre and the connections with the existing school building are placed within circumferential ring that adapts to the slope of the terrain. This ring corrects and hides the scale of the main hall volume that rises in the middle as a large wooden outbuilding. In the interior, rooms are spread around the main hall and the passages, entrances and views are created in a way which enables the space to be as permeable as possible.  The windows between individual parts of the centre enable the visitor to view over the entire building. There are two entrances, i.e. the main entrance and the service one. The great hall has seating for 220 spectators. There is a small warm-up hall set next to the great hall, which is primarily intended for handball training.
Jereb in Budja arhitekti have won the 1st prize in the open competition organized by the Municipality of Novo Mesto in 2007.
While designing the sports center the authors have relied on local traditions, the materials used locally and the context of the village setting.
The extensive usage of wood, exposed concrete and a tin roof integrate the building well within the countryside setting.